Majorcan Recipes.

.

A recipe is a set of instructions that describe how to prepare or make something, especially a culinary dish. Modern culinary recipes normally consist of several components:

  • The name (and often the origin) of the dish.
  • How much time it will take to prepare the dish.
  • The required ingredients along with their quantities or proportions.
  • Equipment and environment needed to prepare the dish.
  • An ordered list of preparation steps.
  • The number of servings that the recipe will provide.

Sometimes in newspapers we can find food and wine news, reviews on restaurants, recipes, cooking, desserts, chefs, fine dining, cuisine and more.

Bellow you can read a traditional recipe from Majorca called “Tumbet“. Come on! Put on your apron and give it a chance.

.

“Tumbet Mallorquí”.

Ingredients for 4 people:

  • 3 aubergines
  • 3 potatoes
  • 3 red peppers
  • 1 green pepper
  • 1 onion
  • 1kg of ripe tomatoes
  • flour, salt and olive oil

Time of preparation: 50 min

Preparation:

  1. Cut the aubergines into slices and leave them in salt 5 to 10 minutes to reduce the bitterness. Then, clean and dry them, after that, coat them with flour, fry them and reserve.

  2. Peel the potatoes and cut them into slices of 0.5 cm maximum, fry them, put salt and reserve them.

  3. Cut the peppers in julienne obtaining 1.5cm strips, fry and reserve them.

  4. In the same oil, fry the chopped onion and then put the tomato previously cut into pieces. After some minutes, we crush the tomato using a fork until it gets mushy, the sauce mustn’t be liquid.

  5. In a recipient you can put in the oven, put all the ingredients that we have reserved into layers. First start with the sauce, onto it, a layer of peppers, then, another of sauce,next, another layer of potatoes, sauce again, a layer of aubergines and finally a layer of sauce.


.

Receptes Mallorquines.

.

Una recepta és un conjunt d’instruccions que descriuen com preparar alguna cosa, especialment un plat culinari. Les receptes de cuina actuals normalment estan formades per:

  • El nom (i sovint l’origen) del plat.
  • Temps necessari per a preparar el plat.
  • Els ingredients necessaris juntament amb les quantitats i proporcions.
  • Equipament i estris de cuina necessaris per a preparar el plat.
  • Una ordenada llista de passes de la preparació.
  • El nombre de comensals de la recepta.

Sovint en els diaris i revistes podem trobar notícies sobre aliments, menjar o vins, opinions sobre restaurants, alta cuina, receptes, cuiners i altres.

A continuació podeu llegir una recepta tradicional mallorquina anomenada “Tumbet“. Endavant! Posa’t el davantal i prova-la.

.

“Tumbet Mallorquí”.

Ingredients per 4 persones:

  • 3 albergínies.
  • 3 patates
  • 3 pebres vermells
  • 1 pebre verd
  • 1 ceba
  • 1kg de tomàtigues madures
  • farina, sal i oli d’oliva

Temps de preparació: 50 min.

Preparació:

  1. Tallar les albergínies en rodanxes i deixar-les de 5 a 10 minuts amb sal per eliminar l’amargor. Se fan ben netes, s’eixuguen, i se passen per farina. Després se fregeixen i les reservam.
  2. Pelar les patates i tallar-les en rodanxes de mig centímetre màxim, les fregim lis posam una mica de sal i les reservam.
  3. Tallar els pebres a la juliana amb les tires de 1.5 cm de gruixa, els fregim i reservam.
  4. En el mateix oli, hi fregim la ceba picada i després la tomàtiga trossejada, al cap d’uns minuts, desfer la tomàtiga amb una forquilla, la salsa no ha de quedar líquida.
  5. En un recipient apte per fornejar, col·locam tots els ingredients que hem reservat per capes començant per la salsa de tomàtiga, damunt ella una capa de pebres, una altra capa de tomàtiga, una capa de patates, més salsa, una capa de albergínies i finalment una altra capa de salsa de tomàtiga.

Published by

Toni Ferragut  Canaves.

IES MANACOR – 1ºBATX.

.

Advertisements